18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPlantele vă înfrumuseţează locuinţa

Plantele vă înfrumuseţează locuinţa

Aranjamentele florale dintr-o casă oferă un decor relaxant şi atrăgător, însă pentru acesta plantele trebuie să aibă condiţii optime de dezvoltare.

Pentru a crea condiţiile potrivite pentru dezvoltarea plantelor în casă, astfel încât ele să ofere, la rândul lor, un decor relaxant şi atrăgător, trebuie să vă asiguraţi că temperatura, lumina şi umiditatea sunt cele potrivite. De asemenea, puteţi alege plantele în funcţie de posibilităţile concrete din locuinţă.
Pe de altă parte, pentru ca efectul estetic să fie garantat, plantele pot fi selectate în funcţie de culoarea mobilei şi a pereţilor camerei. Mobilei de culoare închisă i se potrivesc florile viu colorate, iar pereţii mai deschişi pun în evidenţă verdele închis al plantelor.

Măriţi pervazurile ferestrelor

Ghivecele cu flori aşezate pe un pervaz îngust nu au un aspect plăcut, fiind recomandate lărgirea acestuia şi confecţionarea sa dintr-un material impermeabil. Pe un pervaz lat, plantele pot fi aşezate asimetric, în loc vizibil plasându-se cele decorative. Suprafaţa verde poate fi mărită cu plante care atârnă. Ferestrele care se deschid spre interior nu oferă spaţii potrivite pentru aşezarea plantelor. În asemenea cazuri, se pot amplasa plante rezistente la frig, precum Cyclamen, Primula obconica şi Primula malacoides, ori diferite soiuri de ferigi. Pervazurile exterioare ale ferestrelor care se deschid spre interior pot fi decorate cu lădiţe în care se plantează, de obicei, flori anuale. Ferestrele cu deschidere către sud şi sud-vest trebuie umbrite, pentru a nu afecta plantele sensibile la căldura şi lumina puternice.

Plante pe mobilă

Stativele cu flori, confecţionate din lemn, metal ori nuiele, pot deveni ornamente pentru locuinţă. Acestea nu trebuie să fie însă prea decorate, colorate strident sau prea mari. Farfuriile de flori şi plante, precum şi ghivecele, aşezate de obicei pe măsuţe, confecţionate din material asemănător cu mobila sau în acelaşi stil decorativ cu aceasta, constituie un accesoriu necesar în aranjamentul unei camere. Pe măsuţa de flori se pot aşeza, chiar solitar, unele plante decorative mari, cum ar fi bradul de apartament – Araucaria excelsa, feriga –  Nephrolepis, un palmier cu habitusul mai mic – Phoenis roebelenii, Chamaedorea elegans şi Sansevieria trifasciata.   
Dacă este asigurat necesarul de lumină, plantele pot fi aşezate chiar pe unele obiecte de mobilier. Cele mai potrivite acestui scop sunt plantele agăţătoare sau cele care atârnă. Acestea din urmă au un aspect plăcut şi atenuează liniile rigide ale mobilierului.
Udarea şi întreţinerea plantelor amplasate pe mobilă necesită o atenţie deosebită, pentru că acestea pot deteriora mobilierul. În astfel de cazuri se recomandă alegerea unor plante mai puţin pretenţioase, care se udă moderat şi nu au nevoie de o îngrijire specială, cum ar fi Cissus antarctica – viţa de apartament, Columnea, Scindapsus albus, Nephrolepis exaltata – feriga de cameră, Chlorophytum – voalul miresei, iedera sau unele specii de Tradescantia.

Decorarea pereţilor

Dacă pereţii creează un sentiment de monotonie, aceştia pot fi dinamizaţi cu plante agăţătoare, conduse pe grilaje confecţionate din diferite materiale, în special din bambus despicat, tulpini de Arundo sau de Phyllostachys. Grilajele nu trebuie fixate puternic de perete, pentru că îngreunează întreţinerea curăţeniei camerei. Pentru încăperile uscate şi calde este recomandat să alegeţi Monstera deliciosa sau Scindapsus albus şi aureus, Philodendron scandens şi Hoya carnosa. Dacă doriţi să aranjaţi un colţ viu în cameră, alegeţi unghiurile bine iluminate ale acesteia, încercând să ocupaţi un spaţiu cât mai mic din suprafaţa utilă. Colţurile vii se potrivesc cu pervazurile şi grilajele pline cu plante. Acoperiţi parchetul sau podeaua cu un material impermeabil şi împrejmuiţi colţul cu o bordură, aranjând apoi plantele în diferite moduri, astfel încât decorul să nu pară înghesuit şi să se potrivească mărimii camerei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU